Sværtende kantarel Cantharellus melanoxeros Desm.: Fr.

Stamdata
Artsgruppe:Kantareller og Trompetsvampe
Internationalt navn:Cantharellus melanoxeros Desm.: Fr.
Dansk navn:Sværtende kantarel
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:VU•
Kriterier:D
Levesteder:Sl, Sk
Negative p virkninger:1.2.3.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 100 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Sværtende kantarel er meget sjælden i Danmark, hvor den i alt kendes fra fire lokaliteter spredt over hele landet; Engelstofte Skov på Midtsjælland, Gråsten Dyrehave i Sønderjylland, Staksrode Skov ved Vejle Fjord og Mourier Petersens Plantage i Vestjylland. Bortset fra det sidste fund, der blev gjort i en ret ung bøgeplantning i granskov, er alle fund gjort på leret bund i gamle løvskove.
Bestandsudvikling:Sværtende kantarel kendes fra 4 danske lokaliteter, alle med fund efter 1980. Det lave antal fund gør det vanskeligt at vurdere artens bestandsudvikling.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:100 km2
Totaludbredelse:Sværtende kantarel kendes i Norden fra Sverige og Norge, hvor den især er fundet i noget græsningspåvirkede løvskove med hassel (Corylus avellana) og eg (Quercus spp.). Den er udbredt i Europa men overalt sjælden.
R dlistevurdering:Sværtende kantarel kan vurderes moderat truet, EN, efter kriterium D. Da den danske population må formodes at blive begunstiget af en nettotilførsel af sporer fra de nordiske nabolande, hvor arten er mere udbredt, nedkategoriseres den et trin til sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Lange 1998
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind