Grå kantarel Cantharellus cinereus Pers.: Fr.

Stamdata
Artsgruppe:Kantareller og Trompetsvampe
Internationalt navn:Cantharellus cinereus Pers.: Fr.
Dansk navn:Grå kantarel
International kategori:
R dliste 1997: X
National kategori:VU
Kriterier:C1
Levesteder:Sl, Sk, So
Negative p virkninger:1.2.3.1., 1.2.3.4., 1.2.3.6., 1.2.3.9
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 750 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Grå kantarel findes i gammel bøgeskov, især på let morpægede pletter i skove på leret eller kalkholdig bund og gerne sammen med andre kantarel-arter. Den er ret sjælden, med flest fund fra Østjylland, Vest- og Sydsjælland samt Lolland-Falster.
Bestandsudvikling:Grå kantarel kendes fra 56 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 30 (54 %) efter 1980. Da kantareller hører til de mest efterstræbte svampe i Danmark, må denne forholdsvis lave genfundsprocent tolkes som en indikation på en tydelig tilbagegang. Tilbagegangen skyldes formodentlig mindsket forekomst af egnede voksesteder, dels som følge af kvælstofnedfald dels på grund af intensiveret skovdrift, hvor mordannelse aktivt modvirkes, hvor det er muligt.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:750 km2
Totaludbredelse:Grå kantarel er vidt udbredt i de sydlige dele af Skandinavien, hvor den til dels vokser med gran (Picea spp.).
R dlistevurdering:Grå kantarel vurderes sårbar, VU, efter kriterium C1. Da arten ligeledes er sjælden i nabolandene, antages det, at der ikke sker en nettotilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen & Knudsen 1997
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind