Kølle-guldgaffel Calocera glossoides (Pers.: Fr.) Fr.

Stamdata
Artsgruppe:Bævresvampe
Internationalt navn:Calocera glossoides (Pers.: Fr.) Fr.
Dansk navn:Kølle-guldgaffel
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:VU
Kriterier:D
Levesteder:Rd, Rv, Sg, Sl
Negative p virkninger:1.2.3.7
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 300 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 10 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Kølle-guldgaffel vokser på dødt løvtræ, fortrinsvis eg (Quercus spp.). Den er tilsyneladende meget sjælden i Danmark og indtil videre kendt fra seks lokaliteter på Sjælland. Disse er gennemgående naturskove med høje naturværdier.
Bestandsudvikling:Kølle-guldgaffel kendes fra 6 danske lokaliteter, alle med fund efter 1980. Artens bestandsudvikling antages på den baggrund at være stabil. Den har formodentlig tidligere været overset eller sammenblandet med liden guldgaffel (Calocera cornea).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:150 km2
Totaludbredelse:Kølle-guldgaffel er vidt udbredt i Europa, men regnes overalt som ualmindelig. Den anses i Sverige for at være en indikator for skove med høje naturværdier (Hallingbäck & Aronsson 1998).
R dlistevurdering:Kølle-guldgaffel vurderes som sårbar, VU, på baggrund af kriterium D. Artens habitatkrav og sjældenhed gør, at tilfældige ændringer samt drifttiltag på kendte voksesteder kan medføre, at arten forsvinder. Da arten ligeledes er sjælden i nabolandene, antages det, at der ikke sker en nettotilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Mathiesen 1992, Hansen & Knudsen 1997, Hallingbäck & Aronsson 1998
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind