Clavaria amoenoides Corner, Thinad & Anand

Stamdata
Artsgruppe:Kølle- og Koralsvampe
Internationalt navn:Clavaria amoenoides Corner, Thinad & Anand
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:EN
Kriterier:A2bc, B2ab(iii,iv), C1
Levesteder:O
Negative p virkninger:1.1.1., 1.1.9., 1.1.11
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 100 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 10 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 1 år


Kriteriedokumentation
National status:Clavaria amoenoides vokser på græssede overdrev med lang kontinuitet. Den regnes som overset men sjælden i Danmark. Aktuelt kendes den fra Høgdal nær Silkeborg og fra et overdrev ved Ulbæk i Vejle Amt. Der foreligger desuden to gamle fund fra Sjælland, der formodentlig repræsenterer arten (senest i 1922).
Bestandsudvikling:Clavaria amoenoides kendes fra 4 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 2 (50 %) efter 1980. Det er på baggrund af det lave antal fund vanskeligt at vurdere artens bestandsudvikling. Der er ingen tvivl om, at arten er gået stært tilbage de sidste 100 år som følge af opdyrking, tilplanting og tilgroning af overdrev. Det forekommer sandsynligt, at arten vil gå yderligere tilbage som følge af græsningsophør eller andre former for habitatforringelse også i fremtiden.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:50 km2
Totaludbredelse:Clavaria amoenoides er vidt udbredt i Norden men er overalt sjælden og aftagende.
R dlistevurdering:Clavaria amoenoides vurderes moderat truet, EN, efter kriterium A2bc, B2ab(iii,iv) og C1. Da arten er sjælden i nabolandene, antages det, at der ikke sker en nettotilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen & Knudsen 1997
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind