Clavulinopsis fusiformis (Sowerby: Fr.) Corner

Stamdata
Artsgruppe:Kølle- og Koralsvampe
Internationalt navn:Clavulinopsis fusiformis (Sowerby: Fr.) Corner
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:EN
Kriterier:A2bc, C1
Levesteder:O
Negative p virkninger:1.1.9
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 500 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 20 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 5 år


Kriteriedokumentation
National status:Clavulinopsis fusiformis er ret dårlig kendt i Danmark. Der foreligger fem veldokumenterede fund, alle fra overdrev i Jylland: Urhøj på Salling, Hestedamshoved S for Jelling Skov, Rugbjerggård ved Fruens Møllebæk N for Grejs, Halv ved Viborg og fra Skærsø SV for Egtved. Arten er makroskopisk meget lig orangegul køllesvamp og er uden tvivl i nogen grad forvekslet med denne.
Bestandsudvikling:Clavulinopsis fusiformis kendes fra 5 danske lokaliteter, alle med fund efter 1980. Der er dog ingen tvivl om at arten er gået stært tilbage de sidste 100 år som følge af opdyrkning, tilplanting og tilgroning af overdrev. Det forekommer sandsynligt at arten vil gå yderligere tilbage som følge af græsningsophør eller andre former for habitatforringelse også i fremtiden.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:125 km2
Totaludbredelse:Clavulinopsis fusiformis har formodentlig en noget sydlig udbredelse i Europa og er i Norden angivet fra Danmark, Sydsverige og Finland.
R dlistevurdering:Clavulinopsis fusiformis vurderes moderat truet, EN, efter kriterium A2bc og C1. Da arten er sjælden i vore nabolande må det antages at der ikke sker en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Hansen & Knudsen 1997
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind