Krusblad Plicaturopsis crispa (Pers.: Fr.) Reid

Stamdata
Artsgruppe:Barksvampe
Internationalt navn:Plicaturopsis crispa (Pers.: Fr.) Reid
Dansk navn:Krusblad
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:NT•
Kriterier:D
Levesteder:Rd, Sl
Negative p virkninger:9
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 300 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 20 individer per lokalitet.
Generationstid: 1 år


Kriteriedokumentation
National status:Krusblad vokser på døde grene og kviste, især af løvtræer. Den kendes historisk fra over 20 lokaliteter i Danmark.

Efter ikke at have været set i Danmark i mere end 20 år blev den i 1993 genfundet i Nøddedalen i Han Herred. Siden er den dukket op i Skindbjerglund ved Rold Skov samt i Jægersborg Dyrehave ved København. Alle tre steder forekommer den tilsyneladnde stabilt og i store populationer. Årsagerne bag artens forsvinden og genindvandring i Danmark er ukendte, men hænger tilsyneladende sammen med ændringer i artens Europæiske population.
Bestandsudvikling:Krusblad må betragtes som uddød men genindvandret i Danmark. Det er endnu usikkert hvor stabilt arten har etableret sig i Danmark, men der er endnu ikke tegn på væsentlig spredning fra de tre kendte kernelokaliteter, to I Nordjylland og én i Nordsjælland.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:75 km2
Totaludbredelse:Krusblad er ret vidt udbredt i Skandinavien men regnes generelt som sjælden. Nitare (2000) regner den som en god indikator for naturmæssigt værdifule hasselkrat og løvskove. Leemans & van Vliet (2004) mener, at arten generelt er gået frem i Vesteuropa pga. mildere vintre, hvilket dog virker usandsynligt set i lyset af artens historiske udbredelse i Danmark, samt det faktum at den stedvist er almindelig i egne med kolde vintre, fx Mellemsverige.
R dlistevurdering:Krusblad er endnu så fåtallig i Danmark, at den kan vurderes sårbar, VU, efter kriterium D. Da den danske population må formodes at blive begunstiget af en nettotilførsel af sporer fra nabolande, nedkategoriseres den et trin til næsten truet, NT.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonym: Plicatura crispa
Litteratur:Pedersen 1994, Hansen & Knudsen 1997, Nitare 2000, Leemans & van Vliet 2004
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind