Hyphoderma obtusiforme J.Erikss. & Strid

Stamdata
Artsgruppe:Barksvampe
Internationalt navn:Hyphoderma obtusiforme J.Erikss. & Strid
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:VU
Kriterier:D
Levesteder:Rv, Sg, Sl
Negative p virkninger:1.2.3.7
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 300 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 10 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 10 individer per lokalitet.
Generationstid: 1 år


Kriteriedokumentation
National status:Hyphoderma obtusiforme vokser på dødt ved af løv- og nåletræer og er i Danmark samlet på eg (Quercus spp.), bøg (Fagus sylvatica) poppel (Populus spp.) og elm (Ulmus spp.). Den er sjælden, men samlet spredt over det meste af landet. Siden 1980 er den samlet ved Frøslev Polde i Sønderjylland, syd for Kongens Kær ved Vejle og i Fiskebæk Skov ved Farum.
Bestandsudvikling:Hyphoderma obtusiforme kendes fra 5 danske lokaliteter, heraf er den fundet på 3 (60 %) efter 1980. Det lave antal fund gør det umuligt at vurdere artens udviklingstendens i Danmark.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:75 km2
Totaludbredelse:Hyphoderma obtusiforme er ret vidt udbredt i Norden men regnes overalt som sjælden.
R dlistevurdering:Hyphoderma obtusiforme vurderes sårbar, VU, på baggrund af kriterium D. Artens habitatkrav er ikke velforståede. Dens sjældenhed gør, at det forudses, at selv mindre ændringer af driften på kendte voksesteder kan medføre, at arten forsvinder. Der er ikke grundlag for at antage, at arten udsættes for en væsentlig tilførsel af sporer fra populationer i nabolandene. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen & Knudsen 1997
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind