Marpissa pomatia (Walckenaer, 1802)

Stamdata
Artsgruppe:Edderkopper
Internationalt navn:Marpissa pomatia (Walckenaer, 1802)
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:VU
Kriterier:D2
Levesteder:M
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Marpissa pomatia er kendt fra Kås i Salling og fra 3 fund uden data. Arten lever i høj sumpvegetation af især tagrør (Phragmites australis) og rørgræs (Phalaris arundinacea) i kær. Den er sandsynligvis ikke svær at registrere på levestedet, da den er iøjnefaldende og dagaktiv, og laver store ægspind i toppen af tagrør. Det vurderes derfor, at arten er sjælden, selvom den kan være overset.
Bestandsudvikling:Bestandsudviklingen for Marpissa pomatia er ukendt.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Marpissa pomatia er vidt udbredt i Nordeuropa. Den er ikke kendt fra Storbritannien, Sverige eller Norge, og er generelt meget sjælden og spredt forekommende.
R dlistevurdering:Marpissa pomatia lever i tagrør (Pharagmites australis) og anden højtvoksende sumpvegetation. Denne naturtype i bred forstand er meget almindelig, og det er ikke umiddelbart til at gennemskue, hvad der begrænser artens udbredelse. Arten er tilsyneladende ikke særligt knyttet til ekstremrigkær eller andre sjældne kærtyper. Der kan derfor ikke sluttes noget om krav til levested og sandsynlighed for tilbagegang.

B-kriteriet om tilbagegand i udbredelse kan derfor ikke anvendes. Det kendte antal lokaliteter er 2, og selvom det er usikkert, hvor overset arten er, vurderes det, at antallet af lokaliteter á 1x1 km2 ikke overstiger 20. Det antages desuden, at der ikke sker indvandring fra andre lande. Marpissa pomatia vurderes derfor sårbar, VU, efter D2-kriteriet, da det vurderes, at der ikke sker indvandring af individer fra andre lande.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Harvey et al. 2002, Heimer & Nentwig 1991, Hänggi et al. 1995
R dlistevurderet af:Lars D. Bruun
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind