Tapetserfugleedderkop Atypus affinis Eichwald, 1830

Stamdata
Artsgruppe:Edderkopper
Internationalt navn:Atypus affinis Eichwald, 1830
Dansk navn:Tapetserfugleedderkop
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:NT
Kriterier:B2ab
Levesteder:H, Kt
Negative p virkninger:1.1, 3.2.5
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Tapetserfugleedderkop blev tidligere vurderet uddød i Danmark, men blev genfundet i 1994 i Midtjylland. Arten lever i kolonier på varme, sydvendte, soleksponerede skråninger. Den laver i et rørformet spind, der er nedgravet i jorden med kun en lille del af røret liggende på jordoverfladen. Levestedet er typisk hedebakker eller kystskrænter. Ofte er der tale om meget små bestande på ganske få kvadratmeter.

Siden genopdagelsen i 1994 er der gjort adskillige nye fund i store dele af landet. Der kendes i dag bestande på Bornholm, Røsnæs, Helgenæs, Æbelø, Bjørnø, og på adskillige hedebakker i kerneområdet i Midt- og Østjylland. Det nordligste fund af arten er gjort i den vestlige udkant af Hobro.

Arten har en lang generationstid og spreder sig dårligt. Selv ikke bestande, der ligger få hundrede meter fra hinanden, har udveksling af individer. En uddød bestand vil derfor ikke kunne genskabes naturligt. Alle bestande må således betegnes som effektivt fragmenterede reliktbestande.

Arten er på indlandslokaliteterne truet af tilgroning med græsser, gyvel, ene og andre buske og træer. En hårdhændet græsningspleje, med nedbidning af vegetationen, vil dog gøre mikroklimaet lige over jordoverfladen for koldt og uegnet. Dette er udbredt ved pleje af landkabelige hensyn, og er i flere tilfælde sandsynlig årsag til, at enkeltbestande er uddøde.
Bestandsudvikling:Bestandsudviklingen for tapetserfugleedderkop er negativ.
Udbredelsesareal:11200 km2
Forekomstareal:500 km2
Totaludbredelse:Tapetserfugleedderkop er lokalt udbredt i Europa mod nord til Himmerland.
R dlistevurdering:Tapetserfugleedderkop er almindelig og udbredt på egnede lokaliteter i det midtjyske søhøjland. Her er de fleste bestande små og truede af tilgroning, og på landsplan er arten sjælden og meget lokal. Udbredelsen er stærkt fragmenteret, og der er tale om en fortsat tilbagegang på indlandslokaliteterne. Det er dog ret sikkert, at den vil kunne opretholde bestandene på de fleste kystskrænter, og der er derfor ikke tale om en vedvarende tilbagegang. B-kriteriet er derfor ikke opfyldt, og da antallet af lokaliteter overstiger 20, er D2-kriteriet heller ikke opfyldt.

På grund af den fragmenterede udbredelse og de små delbestande, kategoriseres Tapetserfugleedderkop i NT, næsten truet.

Den er rødlistet moderat truet, EN, i Sverige (Gärdenfors 2005).
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Gärdenfors 2005, Harvey et al. 2002, Heimer & Nentwig 1991, Hänggi et al. 1995
R dlistevurderet af:Lars D. Bruun
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind