Kødfarvet gøgeurt Dactylorhiza incarnata (L.) Soo ssp. incarnata var. incarnata

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Dactylorhiza incarnata (L.) Soo ssp. incarnata var. incarnata
Dansk navn:Kødfarvet gøgeurt
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Ee,Ek,Em,Me,Mm
Negative p virkninger:1.1.1,1.1.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:En sammenligning mellem udbredelsen af kødfarvet gøgeurt omkring 1950 (Grøntved 1948) og nu viser, at det generelle udbredelsesmønster fortsat er det samme med hovedforekomst i morænelersegnene. Den mangler tilsyneladendende i visse dele af Sjælland, Fyn og Djursland, hvilket kan hænge sammen med, at udbredelsen før 1950 er tegnet ’med bred pensel’. Men der er næppe tvivl om, at den er blevet relativt mere sjælden i takt med den generelle landskabsændring, dvs. omlægning af landbrugsdrift, afvanding af lavbundsarealer og vandindvindingens drænende effekt og i kraft af, at der er sket en reduktion af individer i nogle bestande. Den er registreret på 384 lokaliteter over hele landet.
Bestandsudvikling:Kødfarvet gøgeurt er blevet overvåget mere eller mindre regelmæssigt på ca. 20 lokaliteter med og uden drift. Nogle af bestandene er gået markant tilbage, mens andre er status quo eller i fremgang uden at dette umiddelbart kan relateres til driftsformen. Der er således ikke et entydigt, klart billede af en positiv eller negativ bestandsudvikling i løbet af de 15 år, orkidéovervågningen har forløbet.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:22300 km2
Totaludbredelse:Kødfarvet gøgeurt har tempereret eurasisk udbredelse. Den strækker sig fra De britiske Øer og Frankrig i vest over Alperne og Balkan, Skandinavien og Rusland samt Kaukasus til Bajkalområdet i nordøst og Himalaya i sydøst. Arten forekommer fortsat i Skåne samt i det nordtyske og -polske lavland.
R dlistevurdering:Kødfarvet gøgeurt hører til blandt de arter, der først koloniserer nyopståede levesteder og har en stor potentiel invandringsmulighed fra vore nabolande. Den er i fare for at uddø i Slesvig-Holsten (Griem et al. 1989). De fortsatte indvandringsmuligheder sammenholdt med bestandsudviklingen gør, at den ikke opfylder eller er nærved at opfylde nogen af rødlistekriterierne. Den vurderes derfor som ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Delforge 1995, Garve 1994, Griem et al. 1989, Grøntved 1948, Hultén 1971, Leth 1998, Ludwig & Schnittler 1996, Løjtnant 1981a, Nilsson & Mossberg 1977, Weimarck & Weimarck 1985.
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm