Labyrintedderkop Agelena labyrinthica (Clerck, 1757)

Stamdata
Artsgruppe:Edderkopper
Internationalt navn:Agelena labyrinthica (Clerck, 1757)
Dansk navn:Labyrintedderkop
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:NT
Kriterier:B2ab
Levesteder:D, H, Mo, Oo
Negative p virkninger:1, 3.2.5.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Labyrintedderkop er lokalt udbredt på meget varme og tørre græs- klit- og hedemosearealer. Kerneområderne er Skagenhalvøen og Storebæltsområdet, hvor den er relativt almindeligt forekommende, dog uden fund fra Vestsjælland. Labyrintedderkop er desuden meget lokalt udbredt langs Den jyske vestkyst, mens der kun er gamle fund fra Bornholm, Nordøstsjælland og Midtjylland.
Bestandsudvikling:Bestandsudviklingen for labyrintedderkop er sandsynligvis svagt negativ. Det formodes, at der har været en tilbagegang på grund af tilgroning af lysåbne, varme habitater. Arten har formodentlig nu en stabil forekomst i de mest varme og tørre, kystnære områder.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:<2000 km2
Totaludbredelse:Labyrintedderkop er vidt udbredt i Europa.
R dlistevurdering:Labyrintedderkop er en relativt sjælden art med et lille forekomstareal (<2000 km2), hvor bestandene ofte er små og fragmenterede. Da arten i dag hovedsageligt er knyttet til klitområder og lignende tørre og næringsfattige områder, hvor tilgroning ikke er et presserende problem, vurderes det dog, at tilbagegangen er begrænset eller bremset. På grund af den ret stabile bestandsudvikling vurderes det, at B2-kriteriet for sårbar ikke er opfyldt. Labyrintedderkop placeres derfor i kategorien næsten truet, NT.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Harvey et al. 2002, Heimer & Nentwig 1991, Hänggi et al. 1995
R dlistevurderet af:Lars D. Bruun
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind