Frugt-kalkskind Gloeohypochnicium analogum (Bourd. & Galz.) Hjortst.

Stamdata
Artsgruppe:Barksvampe
Internationalt navn:Gloeohypochnicium analogum (Bourd. & Galz.) Hjortst.
Dansk navn:Frugt-kalkskind
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:VU•
Kriterier:D
Levesteder:Rv, Sg, Sl
Negative p virkninger:1.2.3.7., 1.2.3.8., 1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 175 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Frugt-kalkskind vokser på dødt ved af løvtræer. I Danmark er den næsten udelukkende fundet på tykke grene og stammer af bøg (Fagus sylvatica) i gamle skove med lang kontinuitet, urørt præg og høje naturværdier udtrykt i forekomsten af mange sjælden arter. De fleste fund er fra ret lysåbne skove med græsningspræg.
Bestandsudvikling:Frugt-kalkskind kendes fra 10 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 7 (70 %) efter 1980. Bestanden må på den baggrund anses for stabil.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:175 km2
Totaludbredelse:Frugt-kalkskind er en sjælden og overvejende sydlig art i Norden. Den er foreslået som indikator for værdifulde bøgeskove i England (Ainsworth 2004). I Europa er den generelt meget sjælden og overvejende vestlig.
R dlistevurdering:Frugt-kalkskind kan vurderes moderat truet, EN, efter kriterium D. Den danske population formodes at være begunstiget af udveksling af sporer med populationer i Nordtyskland og Sydsverige. Den nedkategoriseres derfor et trin til sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonym.: Hypochnicium analogum
Litteratur:Hansen & Knudsen 1997, Ainsworth 2004
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind