Koralrod Corallorhiza trifida Chat.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Corallorhiza trifida Chat.
Dansk navn:Koralrod
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:Mo,Ss,Su,Sg,Sl
Negative p virkninger:1.2.3,1.2.3.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Det ældste danske herbariebelæg af koralrod er fra slutningen af 1700-tallet (fra Høje Møn). Nu kendes den på 21 lokaliteter.
Bestandsudvikling:På en række voksesteder har koralrod over en lang årrække opretholdt sine bestande, mens den er forsvundet fra andre. Dette tab er opvejet af fund af nye voksesteder, hvorfor den på landsplan bedømmes at være stabil eller i beskeden fremgang.

Individerne sætter kun blomstrende skud. Hvis fremmedbestøving udebliver, kan blomsterne bestøve sig selv. De blomstrende skud ædes ofte af bl.a. snegle, hvorfor frugtsætning forekommer sjældent. Efter en blomstring skal der ske en opbygning af rodsystemet. Dette bevirker, at antallet af overjordiske skud er underlagt store årlige svingninger, og i visse år registreres overjordiske skud på en given lokalitet ikke.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:1800 km2
Totaludbredelse:Koralrod har cirkumboreal udbredelse. Det er en vidtudbredt art, der dog er sparsom eller mangler i Nordvesteuropa. I Sydeuropa når den Italien og Balkan. Den er sporadisk i Skåne og den øvrige del af Sydsverige samt Norge, hyppig i resten af Sverige og i Finland syd for polarcirklen.
R dlistevurdering:Ingen af A-, B- eller C-kriteriet opfyldes, da der ikke kan påvises eller skønnes en betydelig tilbagegang i koralrods samlede bestandtstørrelse eller geografiske udbredelse. På grundlag af størrelsen af forekomstarealet, og da antallet af blomstrende individer svinger ekstremt, opfylder den kriterium B2c(iv) for sårbar, VU. Da det samlede antal blomstrende individer næppe overstiger 1000 til et enkelt år, idet antallet af blomstrende individer på lokaliteterne oftest er lavt, kategoriseres den sårbar, VU, efter D-kriteriet. Dette opvejes af, at den er under spredning i Danmark, hvilket primært må skyldes indflydelsen fra de skandinaviske bestande, da den senest er registreret i Slesvig-Holsten i 1833 (Griem et al. 1989). Den nedkategoriseres derfor til næsten truet, NT.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Delforge 1995, Faurholdt 2000, Griem et al. 1989, Grøntved 1948, Hultén 1971, Hultén & Fries 1993, Ludwig & Schnittler 1996, Lütken 1979, Løjtnant 1981a, Løjtnant & Worsøe 1993, Nilsson & Mossberg 1977, Weimarck & Weimarck 1985.
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2003
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm