Sværd-skovlilje Cephalanthera longifolia (L.) Fritsch

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Cephalanthera longifolia (L.) Fritsch
Dansk navn:Sværd-skovlilje
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:EN
Kriterier:D
Levesteder:Sg,Su,Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1,1.2.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Sværd-skovlilje er registreret på 13 lokaliteter indenfor de seneste 10 år. Hovedparten af lokaliteterne rummer fåtallige bestande (<10 individer), mens der i enkelte år er talt op til 50 individer i de to jyske bestande. Der er imidlertid ikke konstateret individer i den ene jyske bestand i de seneste år. Da den er insektbestøver, er frugtsætningen oftest ringe. På mange af de gammelkendte steder, bl.a. på Fyn, er den forsvundet allerede i slutningen af 1800-tallet. Dens udbredelses- og forekomstareal formodes at have holdt sig uændret siden.
Bestandsudvikling:Så længe forholdene i omgivelserne er uforandrede, kan de enkelte bestande af sværd-skovlilje have lang kontinuitet på voksestederne, men da de enkelte individer eller hele bestande kan forblive i jorden i en flerårig periode, kan antallet af skud svinger ekstremt fra år til år. En forbedring af lysforholdene på skovbunden kan medføre, at antallet af skud øges i årene efter lysstillingen.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:1100 km2
Totaludbredelse:Sværd-skovliljes udbredelse er tempereret eurasisk, mediterran. Den optræder fra De britiske Øer og Den ibiriske Halvø i vest over Italien og Balkan til Rusland og Kaukasus i øst og med spredte forposter i Himalaya. Bortset fra Rügen mangler den i det nordtyske og polske lavland og forekommer få steder i Skåne. Den har forekommet i Slesvig-Holsten, men er senest registreret her i 1858 (Griem et al. 1989). Dens nordgrænse ligger i det sydlige Norge og på Ålandsøerne. I syd når den Atlas-bjergene og Israel.
R dlistevurdering:Ingen af A-, B- eller C-kriterierne kan opfyldes, da der kan ikke konstateres betydelig tilbagegang i sværd-skovliljes bestandtstørrelse indenfor de seneste 15 år. Danmarks samlede bestand (insektbestøver) overstiger næppe 100 individer, hvorfor D-kriteriet opfyldes for moderat truet, EN.

Om der er genetisk udveksling mellem de danske bestande og nabobestanden på Rügen, vides ikke, hvorfor en nedkategorisering ikke er foretaget.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Delforge 1995, Faurholdt 2000, Faurholdt & Løjtnant 1993, Faurholdt & Holst 1996, Garve 1994, Griem et al. 1989, Grøntved 1948, Hultén 1971, Hultén & Fries 1993, Leth 1998, Ludwig & Schnittler 1996, Løjtnant 1981a, Løjtnant & Worsøe 1993, Nilsson & Mossberg 1977, Ryttäri & Kettunen 1997, Weimarck & Weimarck 1985.
R dlistevurderet af:Peter Wind
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm