Overdrevsskarnbasse Geotrupes stercorarius (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Torbister
Internationalt navn:Geotrupes stercorarius (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:Overdrevsskarnbasse
International kategori:
R dliste 1997: X
National kategori:EN
Kriterier:A2
Levesteder:A,Oo,H
Negative p virkninger:1.1.1,1.1.3,1.1.5,1.1.6,1.1.9*)
Bem rkninger til
negative p virkninger:
*) Brug af veterinærmedicin
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Overdrevsskarnbasse forekommer på åben, især sandet jord, både på græsmarker, overdrev og heder. Den lever i gødning, især heste- og kogødning.

Arten er i dag meget sjælden.

Artens forekomst i amterne er baseret på Hansen (1996), hvori funddata er opdelt på 11 faunistiske distrikter, efter Enghoff & Nielsen (1977). Da denne distriktsinddeling ikke svarer til amtsgrænserne, er oplysningerne om de amtslige forekomster behæftet med en vis usikkerhed.
Bestandsudvikling:Overdrevsskarnbasse blev tidligere (f.eks. Hansen 1964) anset som meget almindelig. I de senere årtier har den imidlertid været ude for voldsom tilbagegang, tilsyneladende over hele landet.

'Også tidligere så almindelige arter som Geotrupes stercorarius …. har her på Sjælland været i rivende tilbagegang. …. stercorarius har jeg ikke set overhovedet i de sidste 30 år (mindst!).' (P.Holter, pers. medd. 4.10.2001).

Det vurderes, at overdrevsskarnbasse i løbet af de sidste 10 år har haft en tilbagegang på 50 %, at såvel forekomstareal som udbredelsesområde er reduceret, samt at habitatkvaliteten er væsentligt forringet. Tilbagegangen er dog sat ind væsentligt tidligere.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Overdrevsskarnbasse vurderes som moderat truet, EN, efter A2 kriteriet.
Det foreliggende datagrundlag er for spinkelt til en præcis angivelse af størrelsen af det nuværende forekomstareal og udbredelsesområde. Der er behov for en nærmere udredning af artens aktuelle forekomst og status.

Forringet habitatkvalitet (tilbagegang for græssede overdrev m.v.) samt ændringer i dyrehold i landbruget er formentlig – evt. sammen med brugen af veterinærmedicin (ormemidler) – årsag til artens tilbagegang.

Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1964, Hansen 1996.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2004
Kvaltetsikret af:Peter Wind