Vorteskøjteløber Gerris (Gerris) gibbifer Schummel, 1832

Stamdata
Artsgruppe:Vandtæger
Internationalt navn:Gerris (Gerris) gibbifer Schummel, 1832
Dansk navn:Vorteskøjteløber
International kategori:NE
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:V
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 1 år


Kriteriedokumentation
National status:Vorteskøjteløberen er fundet spredt i hele landet, men er mest almindelig i Jylland, Nordøstsjælland, samt på Bornholm. Der foreligger ingen fund fra Fyn og det meste af Sjælland. I Nordøstsjælland træffes arten i småvande i Grib Skov og Gadevang. Der foreligger ældre fåtallige fund fra andre områder i Nordøstsjælland samt i Nordvestjylland og på Møn.

Vorteskøjteløberen er altid langvinget i Danmark.
Bestandsudvikling:Selvom vorteskøjteløberen mangler at blive genfundet på flere lokaliteter i Nordøstsjælland, i Nordvestjylland samt på Møn, kan der ikke registreres nogen ændringer med hensyn til artens bestandsudvikling.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Vorteskøjteløberen findes udbredt i hele Europa og Tunisien i Nordafrika. Arten er nær sin nordvestgrænse i Danmark.
R dlistevurdering:Vorteskøjteløberen er udbredt og ret almindelig i Jylland, Nordøstsjælland og på Bornholm. Den bør eftersøges på egnede levesteder i andre områder.

Den kategoriseres derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:De 9 danske arter af skøjteløbere (Gerridae) blev indtil for nyligt alle regnet for at tilhøre slægten Gerris F., men er i dag opdelt i tre selvstændige slægter og to underslægter.

Arten er tidligere benævnt "Limnotrechus gibbifera".
Litteratur:Schiødte (1869), Jensen-Haarup (1912), Leth (1943), Kaiser (1966a), Andersen (1996), Damgaard (1997), Damgaard & Grønbjerg (2005).
R dlistevurderet af:Jakob Damgaard
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2004
Kvaltetsikret af:Peter Wind