Mosebugsvømmer Glaenocorisa propinqua ssp. propinqua (Fieber, 1860)

Stamdata
Artsgruppe:Vandtæger
Internationalt navn:Glaenocorisa propinqua ssp. propinqua (Fieber, 1860)
Dansk navn:Mosebugsvømmer
International kategori:NE
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:V
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 1 år


Kriteriedokumentation
National status:Mosebugsvømmer blev første gang registreret fra Danmark af Leth (1943). Arten forekommer spredt i Jylland, og har sit eneste kendte levested på Sjælland i Bøllemosen i Jægersborg Hegn, hvorfra den har været fundet regelmæssigt i mere end 60 år. Mosebugsvømmer er desuden nyligt blevet fundet i en grusgravssø på Langeland.

Arten findes oftest i vandfyldte råstofgrave som brunkulslejer, mergelgrave og tørvegrave, men er også kendt fra klit- og hedesøer.

Mosebugsvømmer er Danmarks eneste pelagiske bugsvømmer, og jager smådyr i vandsøjlen om natten. Den foretrækker tilsyneladende stejle brinker og er meget følsom overfor tilstedeværelsen af fisk.
Bestandsudvikling:Grundet mosebugsvømmers forkærlighed for nyetablerede eller udtørrende søer kan den optræde meteorisk gennem en årrække for pludselig at forsvinde igen. Den danner dog permanente bestande i tørvemoser og brunkulslejer, der er uegnede for de fleste arter af fisk.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Mosebugsvømmer er udbredt i Det vestpalæarktiske Område.
R dlistevurdering:Mosebugsvømmer har en ustabil tilstedeværelse i mange egne af landet. Den har en god spredningsevne og kan hurtigt kolonisere egnede levesteder. Den danner faste bestande i flere tørvemoser, og så længe tilstanden af disse ikke ændres, især ved udsætning af fisk.

Arten kategoriseres derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:Mosebugsvømmer benævnes i den ældre litteratur "Glaenocorisa cavifrons", men dette navn tilhører en anden underart med en nærmest nordlig holarktisk udbredelse.
Litteratur:Leth (1943), Kaiser (1966a), Jansson (1986, 1996), Damgaard (1997), Damgaard & Grønbjerg (2005).
R dlistevurderet af:Jakob Damgaard
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2004
Kvaltetsikret af:Peter Wind