Sømplettet skovsmælder Ampedus sanguinolentus (Schrank, 1776)

Stamdata
Artsgruppe:Smældere
Internationalt navn:Ampedus sanguinolentus (Schrank, 1776)
Dansk navn:Sømplettet skovsmælder
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Sømplettet skovsmælder er knyttet til moser eller skovsumpe. Den foretrækker lysåbne stævnede elleområder, som i vinterhalvåret kan være meget vandfyldte og i sommerhalvåret helt eller delvist tørlagte. Larven lever i fugtige, mosbevoksede stubbe, stammer eller grene, som ligger på jorden, ofte sammen med larver af træbukke, som den overvejende ernærer sig af.

Arten er sjælden og ret lokal i Danmark. Fra Jylland kendes kun et gammelt fund fra Hals Nørreskov i Nordøstjylland (NEJ) og et nyt efter 1960 fra Draved Skov i Sydjylland (SJ). På Øerne er den efter 1960 fundet et par steder på Langeland (F), på Lolland og Møn (LFM) samt på Sjælland (SZ og NEZ). Arten er ikke fundet i Vest -, Øst - og Nordvestjylland (WJ, EJ og NWJ), Nordvestsjælland (NWZ) og Bornholm (B).
Bestandsudvikling:Sømplettet skovsmælder synes at være i tilbagegang i det nordøstlige Sjælland. Ved målrettet eftersøgning er den fundet på flere nye lokaliteter især på Lolland og i Midt- og Sydsjælland. Trods sjældenhed skønnes den ikke at være i tilbagegang og heller ikke udsat for større bestandssvingninger.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Arten opfylder ikke kriterierne for nogen af trusselskategorierne eller for kategorien næsten truet, jf. ovenfor.

Sømplettet skovsmælder vurderes derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1996, Martin 1989.
R dlistevurderet af:Ole Martin
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2004
Kvaltetsikret af:Peter Wind