Kobberød lakporesvamp Ganoderma pfeifferi Bres.

Stamdata
Artsgruppe:Poresvampe
Internationalt navn:Ganoderma pfeifferi Bres.
Dansk navn:Kobberød lakporesvamp
International kategori:
R dliste 1997: X
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:Aa, Op, Rt, Rv, Su
Negative p virkninger:1.2.3.2,1.2.3.7,1.2.3.8,1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 1185 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 3 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 30 år


Kriteriedokumentation
National status:Kobberød lakporesvamp er kendt fra 107 lokaliteter i Danmark, heraf 79 efter 1980.

Den optræder på levende og nyligt døde bøge og sjældent på faldne stammer. Den forekommer meget sjældnere på andre løvtræsværter, fx elm og Prunus-arter.

Arten findes i lysåbne skove og parklandskaber. Den er fundet spredt i de østlige dele af landet, med særligt mange fund på Sjælland.

Danmark ligger sammen med Sydsverige på nordgrænsen for artens udbredelsesområde, men den sjællandske population er tilsyneladende en af de tætteste i Europa.
Bestandsudvikling:Kobberød lakporesvamp's bestandsudvikling er ukendt. Det må forventes, at naturskovsstrategien vil være til gavn for arten. Men det er uvist, hvor hurtigt en eventuel gavnlig effekt vil slå igennem.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Kobberød lakporesvamp har en sydlig udbredelse i Europa. Den er ret sjælden til sjælden overalt, med nordgrænse i Danmrk og det sydligste Sverige.
R dlistevurdering:Kobberød lakporesvamp vurderes næsten truet, NT, på grund af kriterum D: Bestand næppe >1000 individer. Tilførsel af sporer fra udenlandske populationer antages at være mindre end den tilsvarende udførsel af danske sporer til udlandet.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Christensen & Heilmann-Clausen 2003, Petersen 1983.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind