Pighud Dentipellis fragilis (Pers.: Fr.) Donk

Stamdata
Artsgruppe:Vedboende pigsvampe
Internationalt navn:Dentipellis fragilis (Pers.: Fr.) Donk
Dansk navn:Pighud
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:EN•
Kriterier:C1, D
Levesteder:Sl, Su, Rv
Negative p virkninger:1.2.3.1,1.2.3.7,1.2.3.8.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 12 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 2 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 1,2 individer per lokalitet.
Generationstid: 30 år


Kriteriedokumentation
National status:Pighud er kendt fra 9 lokaliteter i Danmark, heraf 6 efter 1980.

Arten optræder på faldne bøgestammer. Alle fund er fra biologisk værdifulde naturskovsmiljøer. På ingen lokaliteter er den fundet på mere end én stamme.
Bestandsudvikling:Pighud er forgæves eftersøgt på de to lokaliter i Vestsjællands Amt, Alindelille Fredsskov og Suserup Skov, og kendes aktuelt kun som fruktificernde fra Møns Klinteskov, Romsø og Strødam reservatet ved Grib Skov. De kendte fund repræsenterer muligvis de sidste rester af en uddøende dansk bestand.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Pighud optræder på Den nordlige Halvkugle. Arten er meget sjælden i Nordeuropa med omkring 100 kendte voksesteder i Skandinavien, flest i Sydsverige. Den er mere udbredt i urskovsrester og naturskove i Central- og Sydøsteuropa.
R dlistevurdering:Pighud vurderes kritisk truet, CR, på grund af kriterum C1 og D. Da arten er lidt mere hyppig i Sydsverige, bl.a. i Halland, regnes det som sandsynligt at sporetilførsel herfra forbedrer artens chance for overlevelse herhjemme. Den nedklassificeres derfor til moderat true, EN.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Knudsen & Petersen 1984.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind