Koralpigsvamp Hericium coralloides (Scop.: Fr.) Pers.

Stamdata
Artsgruppe:Vedboende pigsvampe
Internationalt navn:Hericium coralloides (Scop.: Fr.) Pers.
Dansk navn:Koralpigsvamp
International kategori:
R dliste 1997: X
National kategori:NT•
Kriterier:D
Levesteder:Op, Sl, Su
Negative p virkninger:1.2.3.1,1.2.3.7
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 350 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 2.5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 3 individer per lokalitet.
Generationstid: 30 år


Kriteriedokumentation
National status:Koralpigsvamp er kendt fra 65 lokaliteter i Danmark, heraf 47 efter 1980.

Arten er tilknyttet døende og døde bøge, højstubbe og faldne stammer. Vokser oftest på meget gamle træer. Den er meget sjældent på andre værtstræer, fx birk og elm. Den ses ofte i selskab med døde frugtlegemer af Birke-Spejlporesvamp eller Kroghåret Spejlporesvamp. Renvall m.fl. (1995) har foreslået, at arten er afhængig af forudgående angreb af disse svækkelsesparasitter, men de økologiske relationer er ikke nærmere undersøgt videnskabeligt.

Langt de fleste fund af arten er fra biologisk værdifulde naturskove, men der er også enkelte fund fra gamle træer i mere traditionelt drevet skov, fx fra skovbryn. Den er fundet spredt i landets østlige egne.

Langt de fleste populationer består af ét eller to individer. Kun på en håndfuld lokaliteter (Strødamreservatatet, Kenkerup Haveskov, Suserup Skov og Jægersborg Dyrehave) vides arten med sikkerhed at forekomme stabilt med mere end to individer.
Bestandsudvikling:Koralpigsvamps bestandsudvikling er ukendt. Det må forventes, at naturskovsstrategien vil være til gavn for arten. Men det er uvist, hvor hurtigt en eventuel gavnlig effekt vil slå igennem.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Koralpigsvamp er angivet fra tempererede løvskovsområder både på den nordlige og sydlige halvkugle. Men det er uklart, om alle angivelser reelt vedrører det samme taxa.

Arten er sjælden i Europa og anses som en god naturskovsindikator i adskillige lande.
R dlistevurdering:Koralpigsvamp kan vurderes sårbar, VU, på grund af kriterum D: Bestand <1000 individer. Da arten formodentlig begunstiges af genetisk udveksling med populationer i vore nabolande, nedkategoriseres den et trin til næsten truet, NT.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Christensen & Heilmann-Clausen 2003; Knudsen & Petersen 1984.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind