Tomentella lateritia Pat.

Stamdata
Artsgruppe:Barksvampe
Internationalt navn:Tomentella lateritia Pat.
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:VU
Kriterier:C1
Levesteder:S, Sk
Negative p virkninger:1.2.3.1.,5.2
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
På grund af artens økologi vurderes det, at arten totalt forekommer på max. 25 danske lokaliteter, og at den totale populationsstørrelse er mindre end 10000 individer.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Tomentella lateritia er tilknyttet løvskov på kalkbund. Den er vidt udbredt og talrig på Høje Møn, men sporadisk forkommende andre steder i landet. Arten har røde frugtlegemer og er derved meget karakteristisk. Dog er den muligvis overset på Sydsjælland og Lolland-Falster, hvor der findes en del egnede lokaliteter.
Bestandsudvikling:De fleste fund af Tomentella lateritia uden for Høje Møn er af ældre dato. Arten er eftersøgt forgæves på enkelte gammelkendte lokaliteter og er tilsyneladnde i tilbagegang.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Tomentella lateritia's udbredelse er mere eller mindre global. Den er sjælden i det øvrige Skandinavien.
R dlistevurdering:Tomentella lateritia vurderes sårbar, VU, på baggrund af kriterium C1. Da arten ligeledes er sjælden i de tilgrænsende dele af vore nabolande antages det at den ikke begunstiges af en nettotilførsel af sporer herfra.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hauerslev, Knudsen & Strid i Hansen & Knudsen 1997.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind