Sarcodon lepidus Maas Geest.

Stamdata
Artsgruppe:Pigsvampe
Internationalt navn:Sarcodon lepidus Maas Geest.
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:CR
Kriterier:D
Levesteder:Sl, Sg
Negative p virkninger:5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 20 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 2 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Sarcodon lepidus er kendt fra 2 lokaliteter i Danmark, og fundet på begge efter 1980.

Arten blev først erkendt i Danmark i 2001, hvor den blev fundet over et større område (20 x 20 m) i Møns Klinteskov. Året efter blev den fundet i Kobskov ved Silkeborg. Begge fund er fra gammel bøgeskov på morbund, og der er ingen tvivl om, at arten hører naturligt hjemme i den danske funga men er ekstremt sjælden.
Bestandsudvikling:Det må antages at Sarcodon lepidus bestandsudvikling har været forholdsvis stabil gennem de senests årtier.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Sarcodon lepidus er sjælden i hele Europa.
R dlistevurdering:Sarcodon lepidus vurderes kritisk truet, CR, på grund af kriterum D: Bestand <50 individer. Arten er sjælden eller manglende i vore nabolande og det antages at der ikke sker en tilførsel af sporer til den danske population i en størrelsesorden der har betydning for artens overlevelse herhjemme. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:Sarcodon lepidus er stor og meget karakteristisk men hører ikke desto mindre til en vanskelig taxonomisk gruppe.
Litteratur:
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind