Efterårs-mosaikguldsmed Aeshna mixta Latreille, 1805

Stamdata
Artsgruppe:Guldsmede
Internationalt navn:Aeshna mixta Latreille, 1805
Dansk navn:Efterårs-mosaikguldsmed
International kategori:LC
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Ve,Vm,Vo,Vs,Vv
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 1 år


Kriteriedokumentation
National status:Efterårs-mosaikguldsmed blev for hundrede siden regnet for meget sjælden. I dag er den kendt over hele landet og er tit meget talrig i de sydlige og sydøstlige egne. Også andre steder kan den i årevis optræde i stort antal, da den er migrerende.
Bestandsudvikling:Det er usikkert i hvilket omfang, ændringen i vurderingen af efterårs-mosaikguldsmeds status skyldes bedre kendskab til forekomsten eller en reel fremgang (Nielsen 1998). Der er næppe tvivl om at den er gået noget frem. Da Danmark ligger på eller nær artens nordgrænse, kan den danske bestand muligvis påvirkes i positiv retning som følge af klimaændringer. Den er i 2002 fundet som ny for Finland (Karjalainen 2004).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Efterårs-mosaikguldsmed findes i Mellemøsten, Nordafrika, Europa mod nord til Danmark og Sydsverige (se ovenfor) mangler i Baltikum og på Balkan. Mod øst gennem Asien til Japan.
R dlistevurdering:Efterårs-mosaikguldsmed opfylder ingen kriterier for trusselskategorierne eller for næsten truet, NT. Den kategoriseres derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Askew 2004, Karjalainen 2004, Nielsen 1998.
R dlistevurderet af:Jan Fischer Rasmussen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind