Småskællet mælkehat Lactarius spinosulus Quel.

Stamdata
Artsgruppe:Skørhatte og Mælkehatte
Internationalt navn:Lactarius spinosulus Quel.
Dansk navn:Småskællet mælkehat
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:EN
Kriterier:B2ab(iv), D
Levesteder:Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1,1.2.3.5
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 75 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 3 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Småskællet mælkehat er fundet spredt i hele landet. Den betegnes som meget sjælden. Arten findes i frodige løv- og blandskove på frodig, gerne fugtig bund.
Bestandsudvikling:Småskællet mælkehat kendes fra 9 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 5 (56 %) efter 1980. Bestanden anses på den baggrund for at være i tilbagegang (>10 % over 3 generationer). Baggrunden for artens tilbagegang er formodentlig dræning og udtørring af egnede voksesteder.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:125 km2
Totaludbredelse:Småskællet mælkehat er vidt udbredt i Europa, men regnes overalt som sjælden til meget sjælden. Den er stedvist lidt mere almindelig i Skandinavien.
R dlistevurdering:Småskællet mælkehat kan kategoriseres som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium B2ab(iv) og D. Artens habitatkrav er mindre godt forståede. Dens sjældenhed gør, at selv mindre ændringer af driften på kendte voksesteder kan medføre, at arten forsvinder.

Da arten er meget sjælden i de tilgrænsende dele af vore nabolande, sker der næppe en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at nedkategorisere den nationale rødlistevurdering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Heilmann-Clausen et al. 1998.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind