Prægtig mælkehat Lactarius repraesentaneus Britzelm.

Stamdata
Artsgruppe:Skørhatte og Mælkehatte
Internationalt navn:Lactarius repraesentaneus Britzelm.
Dansk navn:Prægtig mælkehat
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU•
Kriterier:B2ab(i,iv), C1, D
Levesteder:Sg,Sl,Ss
Negative p virkninger:1.2.3.1,1.2.3.4,1.2.3.5,1.2.3.9,5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 120 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 3 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Prægtig mælkehat er fundet spredt i det meste af landet og kendes aktuelt fra otte lokaliteter. Den findes i næringsfattige birkemoser, sjældnere under gran og bæverasp på fattig bund.
Bestandsudvikling:Prægtig mælkehat kendes fra 13 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 8 (62 %) efter 1980. Bestanden anses på den baggrund for at være i tilbagang (>10 % over 3 generationer).

Det er karakateristisk, at arten siden 1980 ikke er fundet på Lolland-Falster, hvorfra der foreligger flere ældre fund. Det kan således ikke afvises, at også udbredelsesarealet er mindsket.

Baggrunden for tilbagegangen er formodentlig, at øget nedfald af kvælstof-forbindelser forårsager en eutrofiering, som arten ikke kan tåle.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:200 km2
Totaludbredelse:Prægtig mælkehat er vidt udbredt i Skandinavien og i bjergegne i Centraleuropa.
R dlistevurdering:Prægtig mælkehat kan kategoriseres som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium D og som sårbar, VU, efter kriterium B2a(ii,iv) og C1. Artens tilknytning til skove på fattig bund gør, at det forudses, at kvælstofnedfald på sigt kan medføre, at arten forsvinder.

Den danske bestand formodes samtidig at begunstiges af en nettotilførsel af sporer fra vore skandinaviske nabolande. Den nedkategoriseres derfor en kategori, til sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Heilmann-Clausen et al. 1998.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind