Børstehåret mælkehat Lactarius mairei Malencon

Stamdata
Artsgruppe:Skørhatte og Mælkehatte
Internationalt navn:Lactarius mairei Malencon
Dansk navn:Børstehåret mælkehat
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:CR
Kriterier:B2ab(iv), D
Levesteder:Sg,Sk,Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1,1.2.3.6,1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 15 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 3 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Børstehåret mælkehat kendes fra fire lokaliteter i landets sydøstlige egne. Siden 1980 er den kun fundet i Sorø Sønderskov på Midtsjælland. Den er tilknyttet ældre gerne græsningsprægede egebevoksninger på ret næringsrig, gerne kalkholdig bund.
Bestandsudvikling:Børstehåret mælkehat kendes fra 4 danske lokaliteter, men er kun fundet på én lokalitet (25 %) efter 1980. Bestanden anses på den baggrund for at være i tilbagegang (< 20 % over 2 generationer).

Baggrunden for artens tilbagegang er ukendt men kan hænge sammen med tilgroning/eutrofiering af dens voksesteder.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:25 km2
Totaludbredelse:Børstehåret mælkehat er vidt udbredt i Central- og Sydeuropa med nordgrænse i Danmark og Sydsverige. Den regnes for sjælden til meget sjælden i hele den nordlige del af sit udbredelsesområde.
R dlistevurdering:Børstehåret mælkehat kategoriseres som kristisk truet, CR, på baggrund af kriterium B2ab(ii,iv) og D. Da arten er meget sjælden i nabolande, sker der næppe en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at nedkategorisere den nationale rødlistevurdering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Heilmann-Clausen et al. 1998.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind