Fløjls-mælkehat Lactarius lignyotus Fr.

Stamdata
Artsgruppe:Skørhatte og Mælkehatte
Internationalt navn:Lactarius lignyotus Fr.
Dansk navn:Fløjls-mælkehat
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU
Kriterier:D
Levesteder:Sg,Sn,So
Negative p virkninger:1.2.3.1,1.2.3.9,5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 105 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 3 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Fløjls-mælkehat blev første gang fundet i Danmark i 1961 og har siden spredt sig på Bornholm og i Midtjylland. Den findes i ældre granskove på ret næringsfattig bund.
Bestandsudvikling:Fløjls-mælkehat kendes fra 8 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 7 (88 %) efter 1980. Den er indenfor de seneste 10 år fundet for første gang i Jylland og må antages at være under indvandring.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:175 km2
Totaludbredelse:Fløjls-mælkehat er vidt udbredt i Skandinavien og i bjergegne i Centraleuropa. Den regnes i Sverige som indikator for værdifulde granskovsmiljøer (Nitare 2000).
R dlistevurdering:Selv om fløjls-mælkehat er under indvandring i Danmark, antages det, at arten er følsom overfor ændret driftpraksis i vore nåleskove og overfor tilfældige ændringer på aktuelle voksesteder.

Den kategoriseres som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium D. Den danske bestand formodes samtidig at være afhængig af en betydelig tilførsel af sporer fra vore skandinaviske nabolande. Den nedkategoriseres derfor et trin til sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Vesterholt 1986, Heilmann-Clausen et al. 1998, Nitare 2000.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind