Bæltet mælkehat Lactarius evosmus Kühner & Romagn.

Stamdata
Artsgruppe:Skørhatte og Mælkehatte
Internationalt navn:Lactarius evosmus Kühner & Romagn.
Dansk navn:Bæltet mælkehat
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU•
Kriterier:D
Levesteder:Aa,Sg,Sk,Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1,1.2.3.6,1.2.3.9
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 180 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 3 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Bæltet mælkehat er sjælden i Danmark, med flest forekomster i landets sydøstlige dele. Den vokser i løvskove og parker på kalkholdig, gerne fugtig bund. Alle kendte bestande er små (< 10 individer).
Bestandsudvikling:Bæltet mælkehat kendes fra 18 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 12 (67 %) efter 1980. Bestanden anses på den baggrund for at være stabil.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:300 km2
Totaludbredelse:Bæltet mælkehat er vidt udbredt i Central- og Sydeuropa.
R dlistevurdering:Bæltet mælkehat kan kategoriseres som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium D. Artens habitatkrav er mindre godt forståede. Dens sjældenhed gør, at det må frygtes, at selv mindre ændringer af driften på kendte voksesteder kan medføre, at arten forsvinder.

Den danske bestand formodes at være afhængig af en nettotilførsel af sporer fra de sydlige nabolande. Den nedkategoriseres derfor et trin til sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:Navnet Lactarius zonarius blev tidligere anvendt for bæltet mælkehat. Det har dog vist sig, at dette navn dækker over et sydeuropæisk taxon, der ikke findes i Danmark.
Litteratur:Vesterholt 1986, Heilmann-Clausen et al. 1998.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind