Ædelgran-mælkehat Lactarius albocarneus Britzelm.

Stamdata
Artsgruppe:Skørhatte og Mælkehatte
Internationalt navn:Lactarius albocarneus Britzelm.
Dansk navn:Ædelgran-mælkehat
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:EN
Kriterier:C1, D
Levesteder:Sk,Sn
Negative p virkninger:1.2.3.1,1.2.3.9,5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 75 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 3 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Ædelgran-mælkehat er tidligere fundet på adskillige lokaliteter i Danmark. Siden 1980 er den fundet i Rubjerg Plantage i Nordjylland, i Korselitzeskovene på Falster og i Kongelunden på Amager. Den findes under ædelgran på mere eller mindre kalkrig bund.
Bestandsudvikling:Ædelgran-mælkehat kendes fra 13 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 3 (23 %) efter 1980. Kun få af de gammelkendte lokaliteter er undersøgt systematisk i nyere tid. Den lave nyfundsprocent tyder på en tilbagegang (min. 20% over 2 generationer).

Baggrunden for tilbagegangen er formodentlig øget nedfald af kvælstof-forbindelser, der forårsager en eutrofiering, som arten ikke kan tåle. Kortere omdrift i nåleskovsdyrkningen kan også spille en rolle.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:125 km2
Totaludbredelse:Ædelgran-mælkehat er vidt udbredt i Centraleuropa. Danmark ligger på nordgrænsen af artens udbredelsesområde.
R dlistevurdering:Ædelgran-mælkehat kategoriseres moderat truet, EN, på baggrund af kriterium C1 og D. Da arten ligeledes er sjælden i nabolandene, sker der næppe en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at nedkategorisere den nationale rødlistevurdering.
Bem rkninger til nomenklatur:Ædelgran-mælkehat er tidligere kendt under navnet Lactarius glutinopallens, der er beskrevet på baggrund af dansk materiale.
Litteratur:Heilmann-Clausen et al. 1998.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind