Brændende mælkehat Lactarius acerrimus Britzelm.

Stamdata
Artsgruppe:Skørhatte og Mælkehatte
Internationalt navn:Lactarius acerrimus Britzelm.
Dansk navn:Brændende mælkehat
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:EN
Kriterier:C1, D
Levesteder:Sg,Sk,Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1,1.2.3.6,1.2.3.9,1.2.3.10,5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 78 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 2 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 3 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Brændende mælkehat er sjælden i Danmark med spredte fund på Øerne og den sydlige del af Østjylland. Den findes under gamle ege på varm, kalkholdig eller leret bund. Den optræder gerne i græsningsprægede eller åbne skove og parker.
Bestandsudvikling:Brændende mælkehat kendes fra 25 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 13 (52 %) efter 1980. Flere af de gammelkendte lokaliteter er undersøgt i nyere tid uden genfund. Bestanden anses på den baggrund for at være i tilbagegang (min. 20% over 2 generationer).

Baggrunden for tilbagegangen er formodentlig tilgroning af gamle græsningsprægede egeskove, samt stigende eutrofiering på grund af øget gødskning op til egnede voksesteder og øget kvælstofnedfald.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:325 km2
Totaludbredelse:Brændende mælkehat findes vidt udbredt i Central- og Sydeuropa, men er sjælden i Nordeuropa med nordgrænse i Stockholms-området.
R dlistevurdering:Brændende mælkehat kategoriseres som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium C1 og D. Da arten ligeledes er sjælden i nabolandene, sker der næppe en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at nedkategorisere den nationale rødlistevurdering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Vesterholt 1986, Heilmann-Clausen et al. 1998.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind