Kantet ridderhat Tricholoma sejunctum (Sowerby) Quél.

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Tricholoma sejunctum (Sowerby) Quél.
Dansk navn:Kantet ridderhat
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:EN
Kriterier:C1, D
Levesteder:Sg,Sk,Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1,1.2.3.6,1.2.3.9,1.2.3.10,5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 240 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 3 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Kantet ridderhat forekommer sjældent i landets sydøstlige dele. Den er tilknyttet ældre løvskove på leret bund. Alle danske delbestande må anses for små (< 50 individer).
Bestandsudvikling:Kantet ridderhat kendes fra 33 danske lokaliteter, hvoraf er den fundet på de 16 (48 %) efter 1980. Arten er karakteristisk og er i de seneste år forgæves eftersøgt på flere gammelkendte lokaliteter. Bestanden må på den baggrund anses for at være i tilbagegang (min. 20% over 2 generationer).

Baggrunden for artens tilbagegang er formodentlig øget eutrofiering af egnede voksesteder, men tilgroning af historisk åbne, græsningsprægede skovtyper kan også spille en rolle.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:400 km2
Totaludbredelse:Kantet ridderhat er vidt udbredt i Centraleuropa. Den er rapporteret i stærk tilbagegang i Mellemeuropa ikke mindst i Holland (Noordeloos & Christensen 1999). Nordgrænsen for arten går gennem Danmark og Sydsverige.
R dlistevurdering:Kantet ridderhat kategoriseres som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium C1 og D. Den danske bestand anses ikke for at modtage en nettotilførsel af sporer fra nabolandene. Der er derfor ikke grundlag for at ændre denne kategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Noordeloos & Christensen 1999.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind