Egetunge Buglossoporus quercinus (Schrad.) Kotlaba & Pouzar

Stamdata
Artsgruppe:Poresvampe
Internationalt navn:Buglossoporus quercinus (Schrad.) Kotlaba & Pouzar
Dansk navn:Egetunge
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:EN
Kriterier:C1, D
Levesteder:Rt,Rv,Sl,Su
Negative p virkninger:1.2.3.8,1.2.3.10,7.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Det forudses, at egetunge på længere sigt (50-100 år) er truet af manglende kontinuitet i forekomsten af egnede værtstræer på de to vigtigste voksesteder.
Bestandsst rrelse: 60 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Egetunge kendes aktuelt fra to bestande i Suserup Skov og ved Løgnor, begge steder kendes efter adskillige års eftersøgning ca. 25 fruktificerende mycelier. På de øvrige lokaliteter er der tale om forekomst af mycelier på et enkelt eller to træer.
Generationstid: 50 år


Kriteriedokumentation
National status:Egetunge er meget sjælden i Danmark og kendes aktuelt fra seks lokaliteter; Livø, Jægersborg Dyrehave, Jægerspris Nordskov (Storkeegen), Suserup Skov, Vemmetofte Skov og Fuglsang Storskov ved Løgnor på Lolland. Kun i Suserup Skov og ved Løgnor findes egentlige populationer. Begge steder kendes den fra omkring 30 egetræer.

Egetunge findes på gamle, levende ege og faldne stammer/grene. Den er eksklusivt knyttet til forekomster af meget gamle egetræer (>300 år) i skove/landskaber præget af tidligere græsning.
Bestandsudvikling:Egetunge kendes fra 8 danske lokaliteter, heraf 6 (75 %) med nyfund siden 1980. Arten er forgæves eftersøgt i Krenkerup Park og Kristianssæde Skov på Lolland, hvor arten blev fundet i 30'erne. Arten er formodentlig forsvundet i takt med at dens værtstræer er fjernet. Bestanden anses derfor i tilbagegang (>20 % over 2 generationer).

Baggrunden for denne tilbagegang er fomodentlig tilgroning af gamle græsningsprægede egeskove og bortfald af egnede værtstræer.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:150 km2
Totaludbredelse:Egetunge er udbredt i Europa og Asien, men regnes som sjælden og truet overalt i Europa.
R dlistevurdering:Egetunge kategoriseres som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium C1 og D. Da arten ligeledes er sjælden i nabolandene, sker der næppe en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at nedkategorisere den nationale rødlistevurdering.
Bem rkninger til nomenklatur:Egetunge kendes også under navnet Piptoporus quercinus.
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Ryvarden & Gilbertson 1993-1994, Hansen & Knudsen 1997.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind