Krybende blødporesvamp Tyromyces wynnei (Berk. & Broome) Donk

Stamdata
Artsgruppe:Poresvampe
Internationalt navn:Tyromyces wynnei (Berk. & Broome) Donk
Dansk navn:Krybende blødporesvamp
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:NT
Kriterier:D
Levesteder:Sg,Sk,Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1,1.2.3.6,1.2.3.9
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 450 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 3 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Krybende blødporesvamp er ret sjælden i landets østlige dele. Den findes på næringsrig muldbund i løvskove.
Bestandsudvikling:Krybende blødporesvamp kendes fra 44 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 30 (68 %) efter 1980. Bestanden må på den baggrund antages at være stabil eller svagt aftagende.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:750 km2
Totaludbredelse:Krybende blødporesvamp er kendt fra det sydlige Skandinavien, England og Centraleuropa. Den regnes overalt som sjælden og den danske bestand er muligvis af international betydning for arten. Arten er rødlistet i alle nabolande.
R dlistevurdering:Krybende blødporesvamp's specifikke habitatkrav gør den sårbar overfor små, generelle ændringer af skovbrugsprakis i de danske løvskove. Den kan kategoriseres moderat sårbar, VU, efter kriterium D, men da der ikke er klare tegn på, at arten er i tilbagegang kategoriseres den som næsten truet, NT.

Den danske population modtager næppe en nettotilførsel af sporer fra nabolandene, da arten her generelt er sjældnere end i Danmark. Der er derfor ikke grundlag for at nedkategorisere den nationale rødlistevurdering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Ryvarden & Gilbertson 1993-1994, Hansen & Knudsen 1997.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind