Labyrint-Kødporesvamp Spongipellis delectans (Peck) Murrill

Stamdata
Artsgruppe:Poresvampe
Internationalt navn:Spongipellis delectans (Peck) Murrill
Dansk navn:Labyrint-Kødporesvamp
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:D
Levesteder:Rv,Sl,Su
Negative p virkninger:1.2.3.3,1.2.3.7,1.2.3.8,1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 36 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger, a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 2 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 3 individer per lokalitet.
Generationstid: 25 år


Kriteriedokumentation
National status:Labyrint-kødporesvamp er meget sjælden i landets østlige dele, hvor den siden 1980 er fundet på seks lokaliteter. Den findes tilsyneladnde kun stabilt i Jægersborg Dyrehave, hvor den aktuelt kendes fra ca. 3 stammer. På de øvrige lokaliteter kendes den kun fra enkeltfund.
Bestandsudvikling:Labyrint-Kødporesvamp kendes fra 7 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 6 (86 %) efter 1980. Bestanden antages på den baggrund at være stabil.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:150 km2
Totaludbredelse:Labyrint-Kødporesvamp er vidt udbredt i Central- og Sydeuropa, men regnes som sjælden eller meget sjælden overalt. Den er knyttet til gamle naturskove og anses på europæisk plan som indikator for særligt værdifulde naturskove af bøg med høj dødvedskontinuitet (Heilmann-Clausen & Christensen 2004).
R dlistevurdering:Den kendte nordeuropæiske population af labyrint-kødporesvamp er så lille, at arten må anses for meget sårbar i hele området.

I Danmark kategoriseres arten som kristisk truet, CR, på baggrund af kriterium D. Da arten ligeledes er sjælden eller manglende i nabolandene, sker der næppe en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at nedkategorisere den nationale rødlistevurdering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Ryvarden & Gilbertson 1993-1994, Hansen & Knudsen 1997, Christensen & Heilmann-Clausen 2003, Heilmann-Clausen & Christensen 2004.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind