Skærmformet stilkporesvamp Polyporus umbellatus Fr.

Stamdata
Artsgruppe:Poresvampe
Internationalt navn:Polyporus umbellatus Fr.
Dansk navn:Skærmformet stilkporesvamp
International kategori:
R dliste 1997: X
National kategori:NT
Kriterier:D
Levesteder:Sg,Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1,1.2.3.6,1.2.3.8,1.2.3.9
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 660 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 3 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Skærmformet stilkporesvamp forekommer hist og her i landets østlige dele. Den er knyttet til gamle løvskove med bøg og eg på ret næringsrig bund, hvor den forekommer ved foden af gamle løvtræer. Arten danner store underjordiske hvilelegemer.
Bestandsudvikling:Skærmformet stilkporesvamp kendes fra 56 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 44 (79 %) efter 1980. Bestanden antages på den baggrund at være stabil.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:1100 km2
Totaludbredelse:Skærmformet stilkporesvamp er vidt udbredt i Europa og det østlige Nordamerika men regnes generelt som sjælden.
R dlistevurdering:Skærmformet stilkporesvamp kategoriseres som sårbar, VU, på baggrund af kriterium D. Da artens population synes at være stabil i Danmark, forekommer det mere rimeligt at kategorisere den som næsten truet, NT.

Da arten er sjælden i nabolandene og i tilbagegang i Sverige (Gärdenfors 2000), antages det, at der ikke sker en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for yderligere at nedkategorisere den nationale rødlistevurdering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Ryvarden & Gilbertson 1993-1994, Hansen & Knudsen 1997.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind