Ege-ildporesvamp Phellinus robustus (P. Karst) Bourdot & Galzin

Stamdata
Artsgruppe:Poresvampe
Internationalt navn:Phellinus robustus (P. Karst) Bourdot & Galzin
Dansk navn:Ege-ildporesvamp
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:EN
Kriterier:D
Levesteder:Aa,Op,Rt,Sl,Su
Negative p virkninger:1.2.3.8,1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 90 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 2 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 50 år


Kriteriedokumentation
National status:Ege-ildporesvamp er sjælden i Danmark, hvor den er fundet spredt i landets sydøstlige dele. Den findes på levende eg, typisk højt oppe ad stammen på meget gamle træer. Den foretrukne habitat synes at være gamle græsningsskove og gamle enkeltræer i parker og skovbryn.
Bestandsudvikling:Ege-ildporesvamp kendes fra 13 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 9 (69 %) efter 1980. Bestandsudviklingen antages på den baggrund at være stabil.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:225 km2
Totaludbredelse:Ege-ildporesvamp er vidt udbredt i verden men har en sydlig hovedudbredelse i Europa. Den forekommer mod nord til Mellemsverige. Den anses for sjælden i hele Nordeuropa og regnes som indikator for værdifule egskovsmiljøer i Sverige (Hallingbäck & Aronsson 1998).
R dlistevurdering:Den kendte nordeuropæiske population af ege-ildporesvamp er så lille, at arten må anses for meget sårbar i hele området.

I Danmark kategoriseres den som moderat truet, EN, på bagrund af kriterium D. Da arten ligeledes er sjælden i nabolandene, sker der næppe en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at nedkategorisere den nationale rødlistevurdering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Ryvarden & Gilbertson 1993-1994, Hansen & Knudsen 1997, Hallingbäck & Aronsson 1998, Christensen & Heilmann-Clausen 2003.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind