Stor kanelporesvamp Perenniporia fraxinea (Bull.: Fr.) Ryvarden

Stamdata
Artsgruppe:Poresvampe
Internationalt navn:Perenniporia fraxinea (Bull.: Fr.) Ryvarden
Dansk navn:Stor kanelporesvamp
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:B2ab(iv), D
Levesteder:Aa,Op,Rt,Sl,Su
Negative p virkninger:1.2.3.8,1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 15 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 3 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 1.2 individ per lokalitet.
Generationstid: 50 år


Kriteriedokumentation
National status:Stor kanelporesvamp er meget sjælden i Danmark. Siden 1980 kendes den fra fire lokaliteter i landets sydøstlige dele: Roden Skov og Krenkerup Haveskov på Lolland, Wedelsborg på Fyn og fra Vestvolden ved København. Alle steder er der tale om forekomster på enkelttræer. Den findes ved basis af levende løvtræer, især eg, i åbne skove og parker.
Bestandsudvikling:Stor kanelporesvamp kendes fra 7 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 4 (57 %) efter 1980.

På én af lokaliteteterne, Roden Skov, blev det kendte frugtlegeme i 2001 vurderet som dødt, mens status for myceliet er ukendt. Den er forgæves eftersøgt på mindst en af de gammelkendte lokaliteter, Jægersborg Dyrehave.

Bestanden anses på den baggrund for at være i tilbagegang (>10 % over 3 generationer).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:100 km2
Totaludbredelse:Stor kanelporesvamp er vidt udbredt i Europa og det østlige Nordamerika. Den er sjælden til meget sjælden i Nordeuropa og forekommer mod nord til Danmark og Øland i Sverige.
R dlistevurdering:Stor kanelporesvamp kategoriseres kritisk truet, CR, på baggrund af kriterium D, og som moderat truet, EN, på bagrund af kriterium B2a(iv). Arten er meget sjælden i de tilgrænsende dele af Sverige og Tyskland. Det anses ikke som sandsynligt, at den danske population i væsentlig grad begunstiges af sporetilførsel herfra. Der er således ikke grundlag for at nedkategorisere den nationale rødlistevurdering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Ryvarden & Gilbertson 1993-1994, Hansen & Knudsen 1997, Christensen & Heilmann-Clausen 2003.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind