Topporesvamp Pachykytospora tuberculosa (Fr.) Kotl. & Pouzar

Stamdata
Artsgruppe:Poresvampe
Internationalt navn:Pachykytospora tuberculosa (Fr.) Kotl. & Pouzar
Dansk navn:Topporesvamp
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:B2ab(i, iv), C1, D
Levesteder:Rt,Sl,Su
Negative p virkninger:1.2.3.8,1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 18 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 3 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 3 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Topporesvamp er meget sjælden i Danmark og er siden 1980 kun kendt fra Skindbjerglund og Hald Ege i Nord- og Midtjylland. Arten vokser på døde, endnu fastsiddende grene i gamle, levende egetræer, gerne i græsningsprægede skove.
Bestandsudvikling:Topporesvamp kendes fra 6 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 2 (33 %) efter 1980. Den er eftersøgt forgæves på tidlige kendte voksesteder på Sjælland (Jægersborg Dyrehave, Køge Strandskov, Strandegårds Dyrehave) og er muligvis helt forsvundet fra denne landsdel.

Bestanden må på den baggrund anses for at være i tilbagegang (>20 % over 2 generationer), ligesom udbredelsesarealet vurderes at være aftaget. Baggrunden for artens tilbagegang er ukendt men kan hænge sammen med tilgroning af tidligere mere åbne egeskovlokaliteter.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:50 km2
Totaludbredelse:Topporesvamp er vidt udbredt i Europa og Nordamerika, men synes at være i tilbagegang, i det mindste i Nordeuropa. Den regnes som indikator for naturmæssigt værdifulde skovmiljøer i Sverige (Nitare 2000).
R dlistevurdering:Topporesvamp kategoriseres kritisk truet, CR, på baggrund af kriterium D, og som moderat truet, EN, på bagrund af kriterium B2a(i, iv) og C1. Arten er meget sjælden i de tilgrænsende dele af Sverige og Tyskland. Det anses derfor ikke som sandsynligt, at den danske population i væsentlig grad begunstiges af sporetilførsel herfra. Der er således ikke grundlag for at nedkategorisere den nationale rødlistevurdering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Ryvarden & Gilbertson 1993-1994, Hansen & Knudsen 1997, Nitare 2000, Christensen & Heilmann-Clausen 2003.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind