Børstehåret spejlporesvamp Inonotus hispidus (Bull.: Fr.) P. Karst.

Stamdata
Artsgruppe:Poresvampe
Internationalt navn:Inonotus hispidus (Bull.: Fr.) P. Karst.
Dansk navn:Børstehåret spejlporesvamp
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU•
Kriterier:D
Levesteder:Aa,Op,Rt,Su
Negative p virkninger:1.2.3.3,1.2.3.8
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 130 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5
2 individer per lokalitet.
Generationstid: 25 år


Kriteriedokumentation
National status:Børstehåret spejlporesvamp er sjælden i Danmark. Den er knyttet til gamle, levende løvtræer, især ask i åbne skove, skovbryn, alléer og parker.
Bestandsudvikling:Børstehåret spejlporesvamp kendes fra 19 danske lokaliteter, heraf 13 (68 %) med nyfund siden 1980. Bestanden anses på den baggrund for at være stabil.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:325 km2
Totaludbredelse:Børstehåret spejlporesvamp er vidt udbredt på den nordlige halvkugle, men anses som sjælden i hele Nordeuropa. Arten regnes som indikator for naturmæssigt værdifulde løvskove i Sverige (Hallingbäck & Aronsson 1998).
R dlistevurdering:Børstehåret spejlporesvamp kategoriseres moderat truet, EN, på baggrund af kriterium D. Artens habitatkrav og sjældenhed gør, at det forudses, at tilfældige ændringer samt drifttiltag på kendte voksesteder kan medføre, at arten forsvinder.

Da arten er noget hyppigere i landene syd for Danmark må det antages at der sker en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Den nedkategoriseres derfor et trin til sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Corfixen 1991, Ryvarden & Gilbertson 1993-1994, Hansen & Knudsen 1997, Hallingbäck & Aronsson 1998.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind