Ege-spejlporesvamp Inonotus dryadeus (Pers.: Fr.) Murril

Stamdata
Artsgruppe:Poresvampe
Internationalt navn:Inonotus dryadeus (Pers.: Fr.) Murril
Dansk navn:Ege-spejlporesvamp
International kategori:
R dliste 1997: X
National kategori:VU
Kriterier:C1, D
Levesteder:Aa,Op,Rt,Sl,Su
Negative p virkninger:1.2.3.8,1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 585 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 3 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 25 år


Kriteriedokumentation
National status:Ege-spejlporesvamp findes hist og her på Sjælland og Lolland-Falster og er sjælden på Fyn og i Østjylland. Den forekommer ved basis af af gamle, levende egetræer, især i gamle herregårdsparker og græsningsprægede skove.
Bestandsudvikling:Ege-spejlporesvamp kendes fra 63 danske lokaliteter, heraf 39 (62 %) med nyfund siden 1980. Da arten er karakteristisk og eftersøgt, må den ret lave nyfundsprocent tages som udtryk for en tilbagegang (>10 % over 3 generationer). Baggrunden for denne tilbagegang er fomodentlig tilgroning af gamle græsningsprægede egeskove og bortfald af egnede værtstræer.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:975 km2
Totaludbredelse:Ege-spejlporesvamp er vidt udbredt på den nordlige halvkugle. Arten regnes som indikator for naturmæssigt værdifulde løvskove i Sverige (Nitare 2000) og er rødlistet i de fleste af Danmarks nabolande.
R dlistevurdering:Ege-spejlporesvamp kategoriseres som sårbar, VU, på baggrund af kriterium C1 og D. Da arten generelt er sjældnere i nabolandene, sker der næppe en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at nedkategorisere den nationale rødlistevurdering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Corfixen 1991, Ryvarden & Gilbertson 1993-1994, Hansen & Knudsen 1997, Nitare 2000, Christensen & Heilmann-Clausen 2003.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind