Tofarvet foldporesvamp Gloeoporus dichrous (Fr.: Fr.) Bres.

Stamdata
Artsgruppe:Poresvampe
Internationalt navn:Gloeoporus dichrous (Fr.: Fr.) Bres.
Dansk navn:Tofarvet foldporesvamp
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:EN•
Kriterier:B2ab(iv), C1, D
Levesteder:Rv,Sl,Su
Negative p virkninger:1.2.3.1,1.2.3.5,1.2.3.6,1.2.3.7
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 45 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger, a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 3 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Tofarvet foldporesvamp er meget sjælden i Danmark og kendes kun fra Nordjylland og Nordsjælland. Aktuelt kendes den fra Høstemark Skov i Nordjylland, fra Læsø Klitplantage og fra Tisvilde Hegn. Den findes på døde stammer og grene af birk, typisk af træer med angreb af birke-spejlporesvamp.
Bestandsudvikling:Tofarvet foldporesvamp kendes fra 6 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 3 (50 %) efter 1980. Bestanden anses på den baggrund for at være i tilbagegang (>10% over 3 generationer). Baggrunden for denne tilbagegang er ukendt.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:75 km2
Totaludbredelse:Tofarvet foldporesvamp er vidt udbredt i Europa. Den regnes som indikator for naturmæssigt værdifulde løvskove med birk i det sydlige Sverige (Hallingbäck & Aronsson 1998).
R dlistevurdering:Tofarvet foldporesvamp kategoriseres som kritisk truet, CR, på baggrund af kriterium D. Da arten er noget hyppigere i de øvrige nordiske lande, sker der formodentlig en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Den nedkategoriseres derfor et trin til moderat truet, EN, hvilket i øvrigt matcher med en kategorisering efter kriterium B2ab(iv) og C1.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Ryvarden & Gilbertson 1993-1994, Hansen & Knudsen 1997, Hallingbäck & Aronsson 1998.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind