Rosa pastelporesvamp Ceriporiopsis gilvescens (Bres.) Domanski

Stamdata
Artsgruppe:Poresvampe
Internationalt navn:Ceriporiopsis gilvescens (Bres.) Domanski
Dansk navn:Rosa pastelporesvamp
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:EN
Kriterier:C1, D
Levesteder:Rv,Sl,Su
Negative p virkninger:1.2.3.3,1.2.3.7,1.2.3.8
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 60 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 2.5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 3 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Rosa pastelporesvamp er meget sjælden i Danmark og kendes siden 1980 fra otte lokaliteter i Østjylland og på Sjælland. En egentlig population kendes kun fra Suserup Skov, hvor arten nogenlunde stabilt kan findes på ca. 10 træer.

Rosa pastelporesvamp vokser på dødt ved af bøg, typisk på store faldne stammer. Alle voksesteder er i værdifulde naturskovsmiljøeer med rigelige forekomster af dødt ved.
Bestandsudvikling:Rosa pastelporesvamp kendes fra 9 danske lokaliteter, heraf 8 (89 %) med nyfund siden 1980. Den samlede bestand anses på den baggrund umiddelbart for at være stabil.

Trods eftersøgning er den ikke genfundet på fire lokaliteter: Vilhemsborg Skov ved Århus (sidste fund 1985), Store Bøgeskov på Midtsjælland (sidste fund 1978), Farum Lillevang (sidste fund 1994) og Filosofgangen ved Sorø (sidste fund 1997). På de to førstnævnte lokaliteter er forholdene for arten forværret i en grad. Det anses derfor for usandsynligt, at arten stadig findes, mens der er mulighed for genfund/genindvadring på de to øvrige lokaliteter.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:200 km2
Totaludbredelse:Rosa pastelporesvamp er vidt udbredt på den nordlige halvkugle og findes i Europa mod nord til Danmark og Sydsverige. Arten anses på europæisk plan som indikator for særligt værdifulde naturskove af bøg med høj dødvedskontinuitet (Heilmann-Clausen & Christensen 2004).
R dlistevurdering:Rosa pastelporesvamp kategoriseres som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium C1 og D. Da arten ligeledes er sjælden i nabolandene, sker der næppe en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at nedkategorisere den nationale rødlistevurdering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Vesterholt & Petersen 1987, Petersen & Vesterholt 1990, Ryvarden & Gilbertson 1993-1994, Hansen & Knudsen 1997, Heilmann-Clausen & Christensen 2004.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind