Sej fedtporesvamp Aurantioporus fissilis (Berk. & M.A. Curtis) Jahn

Stamdata
Artsgruppe:Poresvampe
Internationalt navn:Aurantioporus fissilis (Berk. & M.A. Curtis) Jahn
Dansk navn:Sej fedtporesvamp
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:EN
Kriterier:C1, D
Levesteder:B,Rt,Sl,Su
Negative p virkninger:1.2.3.3,1.2.3.7,1.2.3.8
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 54 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 2 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 3 individer per lokalitet.
Generationstid: 25 år


Kriteriedokumentation
National status:Sej fedtporesvamp er meget sjælden i Danmark, hvor den kun kendes fra Sjælland, Lolland og Møn. Alle steder er der tale om fund på enkeltstammer. Arten er især fundet på ved af bøg, men der kendes også enkelte fund på ask og æble. De fleste fund er fra naturmæssigt værdifulde naturskove, men der er også enkelte fund fra gamle solitære træer i haver og parker.
Bestandsudvikling:Sej fedtporesvamp kendes fra 15 danske lokaliteter, heraf 9 (60 %) med nyfund siden 1980. Arten er forgæves eftersøgt på adskillige gammelkendte lokaliteter og er ikke fundet i forbindelse med systematiske undersøgelser af mere end 300 bøgestammer fordelt 14 danske naturskovslokaliteter (Heilmann-Clausen 2003). Bestanden må på den baggrund anses for at være i tilbagegang (>20 % over 2 generationer).

Den danske bestand skal muligvis ses som en hendøende reliktbestand, der stammer tilbage fra en tid, da landskabet var mere rigt på veterantræer end tilfældet er det i dag.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:225 km2
Totaludbredelse:Sej fedtporesvamp er vidt udbredt i Centraleuropa mod nord til de centrale dele af Skandinavien. Arten regnes som sjælden overalt.
R dlistevurdering:Sej fedtporesvamp kategoriseres som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium C1 og D. Da arten ligeledes er sjælden i nabolandene, sker der næppe en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at nedkategorisere den nationale rødlistevurdering.
Bem rkninger til nomenklatur:Sej fedtporesvamp kendes også under navnet Tyromyces fissilis.
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Ryvarden & Gilbertson 1993-1994, Hansen & Knudsen 1997, Christensen & Heilmann-Clausen 2003.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind