Safrangul fedtporesvamp Aurantioporus croceus (Pers.) Murrill

Stamdata
Artsgruppe:Poresvampe
Internationalt navn:Aurantioporus croceus (Pers.) Murrill
Dansk navn:Safrangul fedtporesvamp
International kategori:
R dliste 1997: Ex
National kategori:CR
Kriterier:D
Levesteder:Rt,Rv,Sl,Su
Negative p virkninger:1.2.3.8,1.2.3.10,7.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 1 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
På trods af intensiv eftersøgning på egnede lokaliteter kendes orange fedtporesvamp aktuelt kun fra ét træ, hvor arten regelmæssigt har fruktificeret siden 2001. Det er uvist, om den findes hvilende i andre træer på lokaliteten eller på egnede voksesteder i Danmark, men bestandes må under alle omstændigheder anses for meget lille, dvs. under 5 individer.
Generationstid: 50 år


Kriteriedokumentation
National status:Safrangul fedtporesvamp kendes i Danmark kun fra Fuglsang Storskov ved Løgnor på Lolland. Efter mere end 60 år uden fund blev arten genfundet i 1999 på en enkelt hul eg. Her har den siden fruktificeret næsten årligt. Trods eftersøgning er den ikke blevet fundet på andre ege i området.
Bestandsudvikling:
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:25 km2
Totaludbredelse:Safrangul fedtporesvamp er udbredt i Central- og Sydeuropa, men regnes som meget sjælden og truet overalt. Arten er eksklusivt tilknyttet relikt-bestande af meget gamle ege (Nitare 2000), typisk i tidligere græssede landskaber. Den er foreslået til optagelse på EU''s habitatdirektiv.
R dlistevurdering:Safrangul fedtporesvamp regnes som en af Europas mest truede svampearter.

I Danmark kategoriseres den som kritisk truet, CR, på baggrund af kriterium D. Da arten er meget sjælden i nabolandene, sker der næppe en tilførsel af sporer til egenede voksesteder som i væsentlig grad biddrager til at øge artens overlevelses-chancer. Der er således ikke grundlag for at nedkategorisere den nationale rødlistevurdering.
Bem rkninger til nomenklatur:Safrangul fedtporesvamp kendes også under navnet Hapalopilus croceus.
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Ryvarden & Gilbertson 1993-1994, Hansen & Knudsen 1997, Nitare 2000, Hansen & Vesterholt 2001, Dahlberg & Croneborg 2003.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind