Rosa fedtporesvamp Aurantioporus alborubescens (Bourdot & Galzin) Jahn

Stamdata
Artsgruppe:Poresvampe
Internationalt navn:Aurantioporus alborubescens (Bourdot & Galzin) Jahn
Dansk navn:Rosa fedtporesvamp
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:EN
Kriterier:D
Levesteder:Rt,Rv,Sl,Su
Negative p virkninger:1.2.3.3,1.2.3.7,1.2.3.8
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 108 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 2 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 2 individer per lokalitet.
Generationstid: 25 år


Kriteriedokumentation
National status:Rosa fedtporesvamp er sjælden i Danmark, hvor den aktuelt kendes fra knap 30 lokaliteter på Øerne og i Østjylland. Den findes på faldne bøgestammer, sjældnere på endnu levende veterantræer i gamle skove med naturskovspræg. De eneste nogenlunde stabile populationer findes i Jægersborg Dyrehave, i Slagslunde Skov i Nordsjælland, i Krenkerup Haveskov på Lolland samt området omkring Suserup Skov og Næsbyholm Storskov (Enemærket) på Midtsjælland. Alle andre steder er der tale om forekomster på enkelttræer/stammer.
Bestandsudvikling:Rosa fedtporesvamp kendes fra 33 danske lokaliteter, heraf 27 (82 %) med nyfund siden 1980. Bestanden må på den baggrund anses for at være stabil.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:675 km2
Totaludbredelse:Rosa fedtporesvamp har i Europa en nordvestlig udbredelse og kendes kun fra det sydlige England, Belgien, Frankrig, Danmark og Sydsverige. Den regnes i samtlige lande som sjælden til meget sjælden. Derudover kendes et enkelt fund fra Kaukasus, mens den synes at mangle i hele Centraleuropa. Arten regnes på europæisk plan som indikator for særligt værdifulde naturskove af bøg med høj dødvedskontinuitet (Heilmann-Clausen & Christensen 2004). Den danske population er formodentlig af betydning for artens overlevelse på globalt plan.
R dlistevurdering:Den kendte verdenspopulation af rosa fedtporesvamp er så lille, at arten som helhed må vurderes at være meget sårbar.

I Danmark kategoriseres den som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium D. Da arten er meget sjælden eller manglende i nabolandene, sker der næppe en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at nedkategorisere den nationale rødlistevurdering.
Bem rkninger til nomenklatur:Rosa fedtporesvamp kendes også under navnet Tyromyces alborubescens.
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Ryvarden & Gilbertson 1993-1994, Hansen & Knudsen 1997, Christensen & Heilmann-Clausen 2003, Heilmann-Clausen & Christensen 2004.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind