Grov sejporesvamp Antrodia heteromorpha (Fr.: Fr.) Donk

Stamdata
Artsgruppe:Poresvampe
Internationalt navn:Antrodia heteromorpha (Fr.: Fr.) Donk
Dansk navn:Grov sejporesvamp
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:EN•
Kriterier:D
Levesteder:Rv,Sg,Su
Negative p virkninger:1.2.3.1,1.2.3.7
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 15 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 3 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Grov sejporesvamp kendes fra to lokaliteter i Nordsjælland: Hornbæk Plantage og Tisvilde Hegn. Begge steder er den fundet på dødt ved af fyr.
Bestandsudvikling:Grov sejporesvamp er fundet stabilt de seneste ti år i Tisvilde Hegn, mens den ikke er set siden 1953 i Hornbæk Plantage.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:25 km2
Totaludbredelse:Grov sejporesvamp er vidt udbredt på den nordlige halvkugle. Den har en østlig og nordlig udbredelse i Europa. I Sverige anses den som indikator for værdifulde skovmiljøer.
R dlistevurdering:Grov sejporesvamp kategoriseres som kritisk truet, CR, på baggrund af kriterium D. Artens habitatkrav og sjældenhed gør, at selv mindre ændringer af skovdriften på kendte voksesteder kan medføre, at arten forsvinder. Da arten er noget hyppigere i vore nordiske nabolande sker der antagelig en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Den nedkategoriseres derfor et trin til moderat truet, EN.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Ryvarden & Gilbertson 1993-1994, Hansen & Knudsen 1997.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind