Fyrre-vatporesvamp Anomoporia myceliosa (Peck) Pouzar

Stamdata
Artsgruppe:Poresvampe
Internationalt navn:Anomoporia myceliosa (Peck) Pouzar
Dansk navn:Fyrre-vatporesvamp
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:EN
Kriterier:D
Levesteder:Rv,Sg,Su
Negative p virkninger:1.1.12,1.2.3.3,1.2.3.7
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 300 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 10 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 10 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Fyrre-vatporesvamp er aktuelt kendt fra tre lokaliteter i Danmark; Skagen Klitplantage, Dueodde og Nystrup Klitplantage i Thy. Den må betragtes som sjælden til meget sjælden, selv om den formodentlig er noget overset. Den er i Danmark fundet på råddent ved af fyr i gamle klitplantager.
Bestandsudvikling:Fyrre-vatporesvamp kendes fra 4 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 3 (75 %) efter 1980. Bestanden må på den baggrund anses for at være stabil.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:75 km2
Totaludbredelse:Fyrre-vatporesvamp er vidt udbredt i nåleskovsbæltet på den nordlige halvkugle. Arten regnes som sjælden i Europa og anses som indikator for biologisk værdifulde skovmiljøer i Sverige (Hallingbäck & Aronsson 1998). Den er rødlistet i både Norge, Finland og Sverige (Kotiranta & Niemelä 1996).
R dlistevurdering:Fyrre-vatporesvamp kategoriseres som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium D. Artens habitatkrav og sjældenhed gør, at selv mindre ændringer af skovdriften på kendte voksesteder kan medføre, at arten forsvinder.

Da arten er meget sjælden i Danmarks nabolande, sker der næppe en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at nedkategorisere den nationale rødlistevurdering.
Bem rkninger til nomenklatur:Fyrre-vatporesvamp kendes også som Ceriporiopsis myceliosa.
Litteratur:Vesterholt & Petersen 1987, Petersen & Vesterholt 1990, Ryvarden & Gilbertson 1993-1994, Kotiranta & Niemelä 1996, Hansen & Knudsen 1997, Hallingbäck & Aronsson 1998.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind