Araneus angulatus Clerck, 1757

Stamdata
Artsgruppe:Edderkopper
Internationalt navn:Araneus angulatus Clerck, 1757
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:EN
Kriterier:B2ab(iii)
Levesteder:Sn, Sg
Negative p virkninger:1.4.1, 1.2.3.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Renafdrift af gamle fyrreskovsområder vil være skadeligt for Araneus angulatus, mens plughugst vil danne lysåbne partier, der sandsynligvis vil gavne arten.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Araneus angulatus er fundet i en gammel, varm, åben og tør fyrreskov ved Silkeborg, samt ved foden af en gammel fritstående eg på Lolland. Den ene lokalitetsangivelse er baseret på et enkelt fund, mens der på den anden er set under 15 individer på flere år, med adskillige forgæves eftersøgninger. Bestandene vurderes derfor at være meget små.
Bestandsudvikling:Der er fund fra 1915 fra områder nær en af de recente lokaliteter, men ellers ingen bekræftede fund. Det antages, at Araneus angulatus er gået tilbage som følge af fældning og eutrofiering af næringsfattige nåleskove.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:<500 km2
Totaludbredelse:Araneus angulatus er udbredt i det meste af Europa, bl.a. England, Tyskland og Sverige, men meget lokalt forekommende overalt.
R dlistevurdering:Araneus angulatus er stor og meget synlig med et stort hjulspind. Den er generelt lokal i Danmarks nabolande, og der er sandsynligvis ikke mange flere lokaliteter herhjemme. Det er muligt, at arten kan findes på mere end 10 lokaliteter, da den trods alt har været overset i mange år.

Det vurderes, at arten findes på under 500 lokaliteter og har et forekomstareal på under 500km2. Det vurderes endvidere, at arten vil være i tilbagegang fremover på grund af eutrofiering af de lyse skove. Da udbredelsen er stærkt fragmenteret, opfylder Araneus angulatus kriteriet B2ab(iii) og vurderes moderat truet, EN.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Kronestedt 2001, Harvey et al. 2002, Heimer & Nentwig 1991, Hänggi et al. 1995.
R dlistevurderet af:Lars D. Bruun
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind