Orange hjulspinder Araneus alsine (Walckenaer, 1802)

Stamdata
Artsgruppe:Edderkopper
Internationalt navn:Araneus alsine (Walckenaer, 1802)
Dansk navn:Orange hjulspinder
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:EN
Kriterier:B2ab(iii)
Levesteder:Mh, Sb, Ss.
Negative p virkninger:1.4.3, 3.3.5
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Dræning af birkeskov med blåtop omkring højmoser fører til tilgroning med tættere vegetation, der vil fortrænge orange hjulspinder.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Orange hjulspinder lever især i kanten af fugtige birkeskove i randen af højmoser, hvor bunddækket består af blåtop og lyng. Der er få fund af arten med kun 5 kendte lokaliteter siden 1970. Arten overses ofte, men den kan let registreres ved ketchning, så antallet af ukendte levesteder er næppe stort. Flere tilsyneladende egnede lokaliteter er undersøgt forgæves.
På ét af levestederne blev arten i 2002 forsøgt optalt gennem flere uger. Der blev registreret 6 individer, hvoraf flere kan være dobbeltregistreringer. Det vurderes derfor, at arten her er fåtallig.
Bestandsudvikling:Det vurderes, at orange hjulspinder har været i tilbagegang på grund af tørvegravning, dræning og opdyrkning af højmoser.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:<500 km2
Totaludbredelse:Orange hjulspinder er vidt udbredt i Nordeuropa, men meget lokalt forekommende.
R dlistevurdering:Orange hjulspinder er tilknyttet en stadigt mere sjælden og forringet naturtype, der er i tilbagegang. Udbredelsen er stærkt fragmenteret. Det samlede forekomstareal vurderes til under 500 km2. Ligeledes vurderes det, at habitatkvaliteten fremover forringes vedvarende. Orange hjulspinder opfylder derfor B2-kriteriet for moderat truet, EN.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Harvey et al. 2002, Heimer & Nentwig 1991, Hänggi et al. 1995.
R dlistevurderet af:Lars D. Bruun
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind